Een brandwacht: alles wat je erover wilt weten

Iedereen weet wel de taak van een brandweer, namelijk het blussen van branden. Een brandwacht is bij de meeste minder bekend. Een brandwacht is niet te verwarren met een brandweer, want er zit wel degelijk een verschil in. Natuurlijk zijn er ook overlappende taken. Dit is logisch want ze zitten natuurlijk wel allebei in hetzelfde vak. Lees hier alles wat je moet weten over een brandwacht en zijn/haar takenpakket. 

Wat doen ze?

Een brandwacht is er speciaal voor jou. Een brandwacht is namelijk iemand die verantwoordelijk is voor de veiligheid van anderen. Een brandwacht houdt namelijk toezicht bij brandgevaarlijke werkzaamheden en doet daarbij ook aan brandpreventie controles. Wanneer een sprinklerinstallatie stuk is kan een brandwacht ingezet worden om een gebouw te patrouilleren. Daarbij is een brandwacht ook in staat om verschillende werkzaamheden te verrichten wanneer er al brand is. Een brandwacht kan namelijk een beginnende brand bestrijden, kan EHBO toepassen en is specialistisch op het gebied van het ontruimen van een gebouw.

Een brandwacht inhuren is dan ook noodzakelijk wanneer een brandmeldinstallatie bijvoorbeeld een storing heeft of onder onderhoud is. De brandwacht neemt dan als het ware de taken van de installatie over.

Verschillende soorten klussen

Voor verschillende klussen zijn er verschillende soorten brandwachten. First Responder Teams bestaan zo uit rijksgediplomeerde repressieve brandwachten en verzorgen de interne hulpverlening van bedrijven. Bij brand, (medische) hulpverlening en evacuatie staan ze paraat tijdens het wachten op de reguliere hulpdiensten.

Er zijn ook brandwachten voor veiligheidstoezicht. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een brandmeldinstallatie uitvalt, bij defecte sprinklerinstallaties of wanneer compartimentscheidingen worden afgekeurd. Een brandwacht kan ook ingezet worden ter nacontrole wanneer er een brand geweest is.

Brandwacht inhuren

Een brandwacht inhuren kan snel en gemakkelijk en ze kunnen dan ook vaak spoedig ter plekke zijn. Brandwachten inhuren kan in verschillende branches zoals:

  • Horeca
  • Industrie
  • Staalindustrie
  • Evenementen
  • Bouw