Haal het zonnige zuiden in je tuin met een olijfboom

Verplaats je even naar Italië, daar waar de zon altijd schijnt en waar men nog kan genieten van lekker eten. Stel je voor een terras of tuin voor vol met olijfbomen. Vandaag lees je alles over een olijfboom kopen.

Met een olijfboom haal je de droom van het zonnige zuiden op je eigen terras. De mediterrane plant behoort tot de olijvenfamilie en wordt sinds het vierde millennium voor Christus gekweekt – niet alleen in het Middellandse Zeegebied, maar ook in het Midden-Oosten en Afrika. Dit maakt het een van de oudst bekende nuttige planten. Met zijn zilvergrijze blad is de olijfboom kenmerkend voor het Middellandse Zeegebied en draagt ​​hij een sterke symboliek. Zelfs in de oudheid waren olijfbladeren een symbool van vrede. Een krans van olijftakken werd op de Olympische Spelen als de hoogste eer beschouwd.

De vruchten van de olijfboom zijn ovaal en veranderen van kleur van groen naar bruinachtig naar zwart naarmate ze rijpen. In het midden ligt een groot zaadje. Olijven kunnen niet rauw gegeten worden, ze moeten gekookt of gepekeld worden.

Waarom je altijd een tweede olijfboom kopen moet

Een tweede jong boompje als bestuivingspartner is een voordeel zodat vruchten aan de bloemen rijpen, omdat kruisbestuiving de oogstopbrengst verhoogt. Voor in de moestuin zijn er ook een aantal zelf-bestuivende soorten die betrouwbaar bloeien en elk jaar vrucht dragen. De bomen worden productiever naarmate ze ouder worden, maar brengen slechts om de twee jaar een goede oogst op. Nu weet je waarom je altijd een tweede olijfboom kopen moet.

Planten en verzorgen

Voordat je een olijfboom kopen gaat is het wel belangrijk om te weten dat het geen makkelijke plant is om te onderhouden. Olijven behoren tot de meest veeleisende containerplanten van allemaal. Ze worden het best geplant in stabiele potten in hoogwaardige potgrond. Potten van klei of terracotta werken goed omdat ze overtollig vocht verdampen. Een olijfboom houdt niet van natte voeten, de planten mogen slechts spaarzaam worden bewaterd, omdat olijfbomen erg gevoelig zijn voor wateroverlast. Voor een betere waterafvoer leg je bij het planten het beste een tien centimeter hoge laag kleikorrels op de bodem van de pot. Aangezien olijfbomen de voorkeur geven aan een voedselarme grond, is het voldoende om ze één of twee keer per maand te behandelen met hoogwaardige mest voor kuipplanten. Door de langzame groei is verpotten nauwelijks nodig.